Vize Hakkında


AVUSTRALYA – YENİ MEZUN MÜHENDİS VİZESİ (476 ALTSINIFLI VİZE)


Türkiye'de, Avustralya Hükümeti tarafından tanınan üniversitelerden yeni mezun olmuş olan mühendisler Yeni Mezun Mühendis Vizesi'ne başvurabilir ve Avustralya’da 18 aya kadar yaşama ve çalışma şansını yakalayabilirler. Aynı zamanda, Avustralya’yı gezip görebilir veya orada istedikleri herhangi bir eğitim programına dahil olmayı tercih edebilirler.


Bu vizeye başvurup başvuramayacağınızı hemen öğrenmek için


GEREKLİ NİTELİKLER:

Bu vize türüne başvuracağınız sırada

  • 31 yaşını doldurmamış olmalısınız
  • Akredite bir üniversiteye ait olan bir mühendislik bölümünden mezun olmanızın üzerinden geçen süre, iki yılı bulmamalı
  • 476 veya 485 altsınıflı vizelerin herhangi birine daha önce 'esas başvuru sahibi' olarak başvuru yapmış olmamalısınız

KALIŞ SÜRESİ:

  • 18 AY

VİZE BAŞVURU ÜCRETİ:

  • Güncel ücret 365 Avustralya dolarıdır.

GEREKLİ NİTELİKLER


Bu vize türüne başvuracağınız sırada:

  • 31 yaşını doldurmamış olmalısınız akredite bir üniversiteye ait olan bir mühendislik bölümünden mezun olmanızın üzerinden geçen süre, iki yılı bulmamalı 476 veya 485 altsınıflı vizelerin herhangi birine daha önce 'esas başvuru sahibi' olarak başvuru yapmış olmamalısınız

KALIŞ SÜRESİ:

  • 18 AY

VİZE BAŞVURU ÜCRETİ:

  • Güncel ücret 365 Avustralya dolarıdır.


Bu vizeye kimler sahip olabilir?

  • Yeni Mezun Mühendis vizesini (yani, 476 altsınıflı vizeyi), şu özelliklere sahip olduğunuz takdirde edinme şansınız vardır:
  • 31 yaşını doldurmamış olmanız gerekir.
  • Akredite bir üniversiteye ait olan nitelikli mühendislik bölümlerinin birinden mezun olmanızın üzerinden iki yıldan daha az bir süre geçmiş olmalıdır.
  • Daha önce Yeni Mezun Mühendis vizesine (yani 476 altsınıflı vizeye) veya Geçici Mezun vizesine (yani 485 altsınıflı vizeye) sahip olmamış olmanız gerekir (daha önce, bu vize türlerinden birine başvuran bir kişinin eşi veya çocuğu olarak vizeyi almış olmanızda bir sorun yoktur, öyle bir durumda bu vizeye bu defa siz 'esas başvuru sahibi' konumunda başvurabilirsiniz).
  • İngilizce dil becerinizi kanıtlamanız gerekir.
  • Sağlık ve karakter gerekliliklerini karşılamanız gerekir.

Akredite Bir Üniversiteye Ait Olan Nitelikli Mühendislik Bölümleri


Mühendislik eğitiminizi, akredite üniversitelerin birinde almış olmanız gerekmektedir.

  • Türkiye'deki akredite üniversitelerin güncel listesi için lütfen aşağıdaki bağlantı adreslerine tıklayınız:
  • MÜDEK ABET
  • Bitirdiğiniz bölüm, mühendisliğin herhangi bir uzmanlık alanı üzerine olmalıdır. Bu vizeye başvurmanızın öncesindeki iki yılın içerisinde, mühendislik üzerine aşağıdaki eğitim seviyelerinden birini tamamlamış olmanız gerekmektedir:
  • Lisans derecesi
  • Yüksek lisans derecesi
  • Doktora derecesi
  • Lisans üzeri bir kısa süreli diploma programı derecesi

İngilizce Dil Becerisinin Kanıtlanması


Birleşik Krallık, Kanada, Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri veya İrlanda Cumhuriyeti vatandaşıysanız veya bu ülkelerin herhangi birinin pasaportuna sahipseniz, sözkonusu vizenin İngilizce dil gerekliliğini karşıladığınız kabul edilir. Değilseniz, kabul edilen resmi İngilizce sınavlarından birine girerek, her bir sınav için aşağıda ayrı ayrı belirtilmiş olan alt sınır puanlarından birini eksiksiz şekilde alabilmeniz gerekir. Vizeye başvurabilmek için, resmi İngilizce sınavınızın sonuç raporu elinizde hazır halde bulunmalıdır.

Kabul edilen resmi İngilizce sınavları


Mühendislik eğitiminizi, akredite üniversitelerin birinde almış olmanız gerekmektedir.

  • Pearson Test of English Academic'ten (PTE Academic'ten) genel sonuç puanı olarak en az 50 alınmış olması gerekir. Sınavın her bir kısmından (yani dinleme, okuma, yazma ve konuşma kısımlarının her birinden) en az 36 alınmış olması gerekir. Sınav sonucunuz, en fazla üç yıl öncesine ait olabilir.
  • International Language Testing System'dan (IELTS'ten) genel sonuç puanı olarak en az 6 alınmış olması ve her bir kısımdan (yani dinleme, okuma, yazma ve konuşma kısımlarının her birinden) en az 5 alınmış olması gerekir. Sınav sonucunuz, en fazla üç yıl öncesine ait olabilir.
  • Test of English as a Foreign Language internet bazlı sınavından (TOEFL iBT'den) toplam puan olarak en az 64 alınmış olmalıdır. Sınavın dört adet kısmından alınması gereken alt sınır puanları şu şekildedir: Dinleme kısmı 4 puan, okuma kısmı 4 puan, yazma kısmı 14 puan ve konuşma kısmı 14 puan. Sınav sonucunuz, en fazla üç yıl öncesine ait olabilir.
  • Cambridge English: Advanced'ten (CAE'den) genel sonuç puanı olarak en az 169 alınmış olması ve her bir kısımdan (yani dinleme, okuma, yazma ve konuşma kısımlarının her birinden) en az 154 alınmış olması gerekir. Sınava giriş tarihinizin, 1 Ocak 2015 veya sonrasına ait olması gereklidir.
  • Occupational English Test'in (OET'nin) dört adet kısmının her birinden en az 'B' sonucu alınmış olmalıdır. Sınav sonuçlarınız, en fazla üç yıl öncesine ait olabilir.
  • PTE Academic, IELTS, TOEFL iBT veya OET sınavlarına giriş tarihiniz, üç yıldan daha eski olmamalıdır. The Cambridge English: Advanced (CAE) sınavına giriş tarihiniz ise 1 Ocak 2015 veya bu tarihten daha sonraya ait olmalıdır.
  • IELTS'in, 'akademik' ve 'genel' olmak üzere iki türü vardır. Akademik sınavına girmeniz gerekmez, genel sınava girmeniz bu vize türü için yeterlidir.

Sağlık Kontrolü


Vize başvurusu yapıldıktan sonra, başvuru sahibinin, Göçmenlik Ofisi tarafından belirlenen kuruluşlarda sağlık muayenesi yaptırması gerekebilir. Göçmenlik Ofisi'nin yapacağı değerlendirmenin sonucunda, sağlık kontrolüne girmeniz gerekirse, eğitim danışmanınız sizi bu konuda hemen bilgilendirecektir.

Karakter


Belirli karakter gerekliliklerini karşılamanız gerekmektedir. 16 yaşınızdan sonraki son 10 yılda; içerisinde toplam 12 ay veya daha uzun süreyle bulunmuş olduğunuz ülkelerin her birinden sabıka kaydı almanız gerekir. Bu gereklilik, hem başvuru sahibi olarak sizin tarafınızdan hem de başvurunuza dahil etmeye karar verdiğiniz eşiniz veya çocuğunuz tarafından karşılanmalıdır.

Başvuru Ücreti


365 Avustralya doları, fazladan ücretler ödemeniz gerekebilir:

  • Yaşı 18'den büyük olan çocuk/eş için fazladan başvuru ücreti
  • Yaşı 18'den küçük olan çocuk için fazladan başvuru ücreti
  • Sağlık kontrolleri, sabıka kaydı talebi ve/veya diğer her türlü sertifika veya sınav için ödenmesi gerekebilecek fazladan ücretler. Bunların randevusunu almaktan / Bunlar için yer ayırtmaktan ve ödeme yapmaktan kendiniz sorumlu olursunuz.

Konumunuz


Bu vize türüne başvuracağınız sırada Avustralya'da veya başka herhangi bir ülkenin sınırları içerisinde bulunmakta serbsestsiniz; fakat vizenin sonuçlandırılacağı esnada Avustralya sınırlarının dışında bulunmanız gerekecektir (elinde 444 altsınıflı Özel Kategori vizesi bulunan bir Yeni Zelanda vatandaşı olmadığınız takdirde). Elinde 444 altsınıflı Özel Kategori vizesi bulunan bir Yeni Zelanda vatandaşı, Yeni Mezun Mühendis vizesi başvurusunun sonuçlandırılacağı esnada eğer isterse Avustralya sınırları içerisinde bulunma hakkına sahiptir.

  • Avustralya'ya Öğrenci vizesiyle gidip, sonradan hala oradayken Yeni Mezun Mühendis vizesine başvurabilirsiniz.

Aileniz


Başvurunuz yapılmadan önce, şu kişileri başvurunuza dahil etmeye karar verebilirsiniz:

  • Eşiniz (18 yaşından büyük biri olmalıdır)
  • Çocuğunuz / Üvey çocuğunuz, veya eşinizin çocuğu / üvey çocuğu (23 yaşından küçük biri olmalıdır)
  • Başvuruda, bu kişilerin sizinle olan ilişkisini kanıtlar nitelikte belgeler sunulmalıdır. Aile bireyleriniz, sağlık ve karakter gerekliliklerini karşıladıklarına dair belgeler sunabilmelidir.
  • Başvuruya, internet üzerinden doldurulan form aracılığıyla dahil olamazlar.
  • Bu vizeye başvurdukları sırada Avustralya'da veya başka herhangi bir ülkenin sınırları içerisinde bulunabilirler.
  • Sizin vizenizin onaylanmasının sonrasında vizenize dahil olmasını istediğinize karar verdiğiniz aile bireyleri:
    • Gerekli birtakım belgeler hazırlamak durumunda kalacaklardır.
    • Vize başvuru ücretini bütün halde ödemelidirler.
  • Aileniz, vizeniz onayınızın sonrasında siz Avustralya sınırları içerisindeyken de, vizenize dahil olmak için başvuruda bulunabilir.

Avustralya'da İş yeri Hakları


Avustralya'daki çalışanlar – kendilerine orada çalışma hakkı sunan vizeye sahip olanlar dahil – Avustralya iş yeri kanunu altında, haklara sahiptir.

  • Adil İşler Kamu Denetçisi'nin Ödeme ve Şartlar Aracı (Fair Work Ombudsman's Pay and Conditions Tool – PACT) maaş oranları, vardiya hesaplamaları, izin ayarlamalarının yanı sıra uyarı ve işsizlik yardımları üzerine bilgi sunmaktadır.
  • Ayrıca, bkz: Avustralya'da çalışan her türlü vize sahipleri için iş yeri hakları (Workplace rights for all visa holders working in Australia)

Yükümlülükleriniz


Siz ve aileniz, tüm Avustralya kanunlarına uymalısınız. Avustralya'nın her bölgesinde yaşayıp çalışabilir, her sektörden işe girebilirsiniz